Share

General information

Information in local language
Festa de la Verema

La Festa de la Verema del Bages és un homenatge al vi  i a la vinya d’aquesta comarca. El nucli antic d’Artés esdevé un autèntic escenari a l’aire lliure en reconeixement a la dilatada cultura vitivinícola bagenca.

El Bages, situat al centre geogràfic de Catalunya disposa d’un extens llegat en el cultiu de la vinya i en l’elaboració del vi. Aquestes activitats productives van ser un dels principals eixos de l’economia comarcal a finals del segle XIX i principis del XX.

Després d’unes dècades de decandiment durant el segle XX, cap els anys 80, les empreses del sector es varen esforçar per recuperar la tradició. Però adaptant-la als temps actuals amb l’objectiu d’oferir al mercat vins de qualitat.

Actualment la DO Pla de Bages abasta unes 500 hectàrees de vinya, distribuïdes per 27 municipis. Onze cellers elaboren vi de qualitat, i dos produeixen cava, sota l’empara de la DO Cava.

Allò que començà com una senzilla forma de promoció dels cellers i dels productes, ha acabat convertint-se en una gran festa al voltant de la vinya i el vi del Bages.

S’apropa els infants a la cultura de la vinya, portant-los en tractor fins a la vinya on veremaran uns raïms que després trepitjaran, recollint un most que s’enduran amb ells.

La història del vi és motiu d’espectacles al carrer. Es poden tastar els vins de qualitat. Es fan degustacions de productes de la terra. Artesans donen a conèixer les seves habilitats. Es pot gaudir de diverses activitats.

L’Ajuntament d’Artés, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, la Confraria dels Vins del Bages, els grups de teatre, de música, esbarts i grallers de la comarca que organitzen i participen en aquesta festa us inviten a conèixer-la.

Ens agradaria que el primer diumenge de cada mes d’octubre el poble d’Artés s’omplís de gent amant del bon vi i de persones amb ganes de passar una bona estona.

Bages, a region at the geographical heart of Catalonia, has a rich legacy of grape growing and wine-making. These activities were one of the cornerstones of the region’s economy in the late 19th and early 20th centuries.

Currently, the Destination of Origion Pla de Bages covers an area of 500 hectares over 27 municipalities. Eleven wineries produce quality wine and two make cava under the control of the Destination of Origin Cava.

What started out as a simple means of promoting the wineries and their products has developed into a major festival based around the vineyards and wine of Bages.

Children can gain an insight into the culture of grape-growing by riding into the vineyards on tractors and picking grapes, which they can later tread to produce a must they can take home with them.

Street entertainment draws on the history of wine for its inspiration. Quality wines are available to sample. There are tastings of local farm produce. Artisans demonstrate their skills. A variety of activities are available to enjoy.

The Town Hall of Artés, the Bages winegrower’s association and the region’s theatrical, traditional music and dance groups who organise and participate in the festival, all invite you to come along!